Jeżeli w naszej kuchni znajduje się stół to jest on zapewne jej centralnym miejscem. Żadna wyspa w kuchni, blat czy barek nie zastąpi stołu, przy którym wygodnie zasiądzie cała rodzina. W bardzo bogatej ofercie dostępnej na rynku, możemy dobrać stół odpowiedni do naszych indywidualnych potrzeb i do wystroju wnętrza.
Kształty stołów kuchennych
Stół kuchenny może mieć różny kształt:
- prostokątny,
- kwadratowy,
- owalny,
- okrągły
Najbardziej funkcjonalne ze względu na kształt są stoły z prostokątnym lub kwadratowym blatem, które można ustawić przy ścianie. Mieszczą się nawet w ciasnych wnętrzach. Owalne i okrągłe są wprawdzie wygodniejsze i bezpieczniejsze (nie mają kantów), ale zajmują sporo miejsca. Stół nie powinien być ani za duży, ani za mały. Wprost na nasze potrzeby, dopasowany do wystroju kolorystycznego naszej kuchni.
Duże znaczenie przy wyborze stołu ma wielkość kuchni. W niewielkich kuchniach dobrze sprawdzi się mebel z rozsuwanym blatem. Możemy również pokusić się na ciekawe rozwiązanie, jakim jest składany stół zamontowany do ściany. Używamy go jedynie do posiłków czy do innych czynności krótkotrwałych, aby potem „zamknąć” go z powrotem w ścianie, nie pozbawiając kuchni potrzebnej przestrzeni.
O stole praktycznie
Stół powinniśmy ustawić w taki sposób, by mieć do niego łatwy dostęp, gdy chcemy podać posiłek czy posprzątać po nim. Wokół stołu zostawmy odpowiednio dużo miejsca na komplet krzeseł.
Przy zakupie stołu trzeba również zwrócić uwagę na materiał, z którego będzie wykonany. Musi być wytrzymały i solidny, czyli np. z drewna, kruszywa, stali. Przede wszystkim blat stołu powinien mieć twardą i gładką powierzchnię; jest wówczas odporny na wilgoć, zaplamienia i zarysowania, oraz łatwy do wyczyszczenia. Blat stołu może być wykonany z kamienia, drewna, ze szkła hartowanego, laminowany, lub z płytek ceramicznych.
- Kamienny blat jest bardzo twardy i odporny właściwie na wszystko, jeśli go odpowiednio zaimpregnujemy , ma też wady jest ciężki i stosunkowo drogi.
- Drewniany dość wrażliwe na zadrapania jednak dający możliwość renowacji, oraz ładnie się starzeje.
- Laminowany blat jest odporny na zaplamienie i wysoką temperaturę natomiast raz zarysowany zwykle niemożliwy do naprawienia.
- Blat z płytek ceramicznych jest twardy, odporny na wysoką temperaturę, wrażliwy na uderzenia.
- Możemy też zdecydować się na blat wykonany ze szkła hartowanego – jest kosztowny; choć szybko się brudzi, łatwo go umyć.
Wybór materiału z jakiego wykonany jest stół powinien być dopasowany do stylu kuchni. W nowoczesnej kuchni pasuje stół o zimnym, prostym designie wykonany ze stali, może być z dodatkiem szkła na blacie. Jeżeli natomiast mamy kuchnię klasyczną stół drewniany okaże się idealnym rozwiązaniem.
Istotne jest oświetlenie stołu. Najlepiej umieścić nad nim lampę wiszącą z dużym kloszem czy abażurem. Pamiętajmy, że klosz nie może być przezroczysty i nie powinien wisieć zbyt nisko, bo będzie raził w oczy. Z kolei lampa umieszczona za wysoko oświetli jedynie czubki głów. Do oświetlenia blatu najlepsza jest zawieszona nad jego środkiem lampa, a w ciągu dnia naturalne światło.